Om Pisa

Provinsen Pisa ligger i det midtvestlige Toscana, og omfatter en kyststrækning, brede sletter og bølgende bakker, der omfatter Colline Metallifere mod syd.

Kystlinjen består af brede strande omgivet af høje klitter og friske fyrreskove, og er hjemsted for kendte turistområder såsom Marina di Pisa og Tirrenia.

Landskaberne inden i landet varierer, afhængigt af områdets naturlige funktioner; de antager forskellige former og farver, især når man ankommer til de storslåede Badlands, hvor man ser den erosion, der kendetegner Volterrano og Val di Cecina. Et andet usædvanligt og storslået landskab er det, hvor Larderello’s berømte gejsere har hjemme.

Blandt de mange beskyttede områder er Parco Naturale Migliarino San Rossore-Massacciucoli specielt vigtigt. Stedet, der ligger tæt på kysten, består af skov, vådområder og et stort udvalg af Middelhavsvegetation; det er hjemsted for dyrearter såsom vildsvin, ræve og rådyr.

Berignone og Monterufoli skovene omkring Volterrana og Alta Val di Cecina udgør to store træbevoksede områder med plante- og dyrearter i overflod.

De termiske kilder i Casciana, San Giuliano og Uliveto har i umindelige tider tjent som varme kurbade til sundhed og velvære.

Der ligger arkæologiske fund spredt over hele dette pragtfulde og foranderlige landskab, fra romansk arkitektur og historiske landsbyer til den storslåede by Pisa med sit Skæve tårn og andre fascinerende monumenter.

Traditioner, køkken, vine og kurbade venter på at blive opdaget i dette unikke område.

Det Skæve Tårn

Klokketårnet i Piazza del Duomo er kendt verden over som “det skæve tårn”, og det er absolut et symbol på Pisa. Arbejdet begyndte i 1173 og blev afbrudt på grund af nedsynkning, hvilket er årsagen til, at det hælder. Arbejdet blev genoptaget i 1275, og tårnet blev afsluttet i midten af ​​det fjortende århundrede. 294 trin fører op til toppen af tårnet, hvor Galileo Galilei udført eksperimenter på tyngdekraften. Selv i dag i Pisa er en kulturel by og hjemsted for det prestigefyldte universitet ”Scuola Normale Superiore”.

Hvad skal man se

Det første stop på enhver rundtur i provinsen skal være selve Pisa; byen, som ligger på bredden af ​​Arno, bevarer sin dyrebare arkitektur og minderne om sin glorværdige fortid som maritim republik.

Campo dei Miracoli komplekset, som er blevet udnævnt som UNESCO verdensarvslokalitet, består af en piazza af uvurderlige monumenter, som i høj grad appellerer til turisterne, og som er de mest repræsentative strukturer i byen. De hvide bygninger, Duomo og Dåbskapellet er både bygget i Pisas romanske stil, Camposanto Monumentale og Klokketårnet, der er kendt som Det Skæve Tårn.

Den gamle bydel omfatter renæssancearkitektur og kirker, mens den centrale Piazza dei Cavalieri er et storslået syn, der huser overdådige bygninger fra det 16. århundrede, såsom Palazzo dei Cavalieri. Af alle disse seværdigheder, må man ikke gå glip af Museo Nazionale di San Matteo. Det har til huse i kirkens tidligere kloster, og har en værdifuld samling af malerier på træ med guld baggrund, skulpturer og andre værker. Gå ikke glip af Santa Maria della Spina kirken, endnu en juvel af Pisas gotiske arkitektoniske stil.

De mest populære badebyer er Marina di Pisa med dens typiske Art Nouveau villaer og Tirrenia, omgivet af bevoksning. Certosa di Pisas naturskønne kompleks nær Calci er også et besøg værd, mens den typiske lille by, San Miniato, ligger på en bakke med udsigt over Valle dell’Arno (Arno floddalen).

Der er utallige byer og landsbyer, der er rige på historie, først iblandt dem Volterra. Denne oldtidsby har bevaret interessante etruskiske og romerske arkæologiske fund, samt en storslået gammel by med en middelalderlig atmosfære. Blandt de vigtigste monumenter skiller Duomo, Palazzo dei Priori og en imponerende fæstning fra renæssancen sig ud.

Hvad du kan foretage dig

Kysten er blandt de store turistmål, hvis man vil have en ferie fuld af sjov og sport. Landskabet og grønne områder byder på uendelige muligheder for udflugter, trekking, ture på mountainbike eller hesteryg. Ruterne i Volterrano området er specielt interessante, midt i den storslåede natur i Badlands. Af de lokale festivaler og mindehøjtideligheder, foregår San Ranieris Luminaria i Pisa i juni, mens Regata delle Repubbliche Marinare (marine republikkernes Regatta) afholdes hvert fjerde år. Talrige festivaler fejrer lokale produkter, herunder Kirsebærfest i Lari (maj-juni) og San Miniatos Nationale Hvide Trøffelfestival (oktober).

Hvad du skal smage på

Typiske desserter omfatter torta coi bischeri, lavet med pinjekerner, chokolade, rosiner og kandiseret citron. Par den med en fremragende Vin Santo del Chianti.

Andre store lokale vine omfatter Chianti Colli Pisani, Rosso di San Miniato og Trebbiano.